Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

logotyp

Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii w sprawie ogniska ASF

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lubaniu informuje, że w związku z wystąpieniem ogniska afrykańskiego pomoru świń (asf) zostało wydane rozporządzenie nr 7 Wojewody Dolnośląskiego z dnia 13 kwietnia 2023r. w sprawie zwalczania afrykańskiego pomory świń (ASF) u świń na terenie powiatu lubańskiego, bolesławieckiego, lwóweckiego i zgorzeleckiego.  

W związku z powyższym w powiecie lubańskim wyznaczono dwa obszary, obszar zapowietrzony w promieniu 3 km od ogniska i obszar zagrożony sięgający 7 km poza obszar zapowietrzony.

Zgodnie z ww. rozporządzeniem:

Przemieszczenia świń i produktów pochodzących ze świń przez obszary, na które udzielono zezwolenia, są realizowane:

  1. wyłącznie wyznaczonymi drogami;
  2. w pierwszej kolejności z wykorzystaniem głównych autostrad lub głównych połączeń kolejowych; 3) unikając przejazdu w pobliżu zakładów, w których utrzymywane są świnie; oraz
  3. bez rozładunku lub postoju, aż do rozładunku w zakładzie przeznaczenia.

Na obszarze zapowietrzonym, o którym mowa w § 1, w zakładach, w których utrzymywane są świnie, innych niż zakład, w którym potwierdzono wystąpienie ASF nakazuje się:

  1. trzymanie świń oddzielnie od innych zwierząt, w tym zwierząt dzikich;
  2. zapewnienie dodatkowego nadzoru w celu zidentyfikowania dalszego rozprzestrzeniania się ASF do zakładów poprzez niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w zakładach;
  3. ścisłe przestrzeganie zasad bioasekuracji w odniesieniu do wszystkich osób mających styczność ze świniami oraz wszystkich osób wchodzących do zakładów i opuszczających zakłady, w których utrzymywane są świnie, w szczególności odkażanie rąk i obuwia przez osoby wchodzące do zakładu lub z niego wychodzące;
  4. oczyszczenie, odkażanie, a w koniecznych przypadkach także dezynsekcję, środków transportu oraz sprzętu używanego do transportu zwierząt, tusz, mięsa, pasz, obornika oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogą spowodować szerzenie się choroby;
  5. umieszczenie przed wszystkimi obiektami, w których przetrzymywane są świnie, mat dezynfekcyjnych nawilżonych środkiem dezynfekcyjnym i utrzymywanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego;
  6. pozostawianie po zakończeniu pracy ze świniami odzieży i obuwia ochronnego na terenie zakładu; 7) prowadzenie ewidencji wszystkich osób odwiedzających zakład i aktualizowanie jej oraz udostępnianie jej właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii na jego wniosek;
  7. niezwłoczne unieszkodliwianie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych świniowatych zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1069/2009".

 Na obszarze zapowietrzonym, o którym mowa w § 1, zakazuje się:

  1. przemieszczania świń z zakładów i do zakładów utrzymujących świnie bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  2. pozyskiwania i przemieszczania materiału biologicznego od świń, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  3. objazdowego sztucznego unasieniania świń i naturalnego krycia świń;
  4. transportu świń po drogach publicznych lub wewnętrznych, z wyłączeniem dróg wewnętrznych w gospodarstwach, z wyjątkiem drogowego lub kolejowego tranzytu świń bez rozładunku lub zatrzymywania na tym obszarze oraz z wyłączeniem wywozu świń, do wyznaczonej przez właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii rzeźni w zaplombowanych przez właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii środkach transportu, za zgodą właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii; zakazu tego nie stosuje się do świń pochodzących spoza obszaru zapowietrzonego, przewożonych do rzeźni znajdującej się na tym obszarze w celu bezpośredniego uboju;
  5. organizowania wystaw, targów, pokazów i innych zgromadzeń świń;
  6. wywożenia i rozrzucania ściółki oraz obornika pochodzącego od świń, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  7. przemieszczania materiału paszowego pochodzenia roślinnego i słomy otrzymanych z obszaru zapowietrzonego, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  8. przemieszczania produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskanych ze świń, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  9. przemieszczania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii.

Na obszarze zagrożonym, o którym mowa w § 2, we wszystkich zakładach, w których utrzymywane są świnie nakazuje się:

  1. trzymanie świń oddzielnie od innych zwierząt, w tym zwierząt dzikich;
  2. zapewnienie dodatkowego nadzoru w celu zidentyfikowania dalszego rozprzestrzeniania się ASF do zakładów poprzez niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w zakładach;
  3. ścisłe przestrzeganie zasad bioasekuracji w odniesieniu do wszystkich osób mających styczność ze świniami oraz wszystkich osób wchodzących do zakładów i opuszczających zakłady, w których utrzymywane są świnie, w szczególności odkażanie rąk i obuwia przez osoby wchodzące do zakładu lub z niego wychodzące;
  4. oczyszczenie, odkażanie, a w koniecznych przypadkach także dezynsekcję, środków transportu oraz sprzętu używanego do transportu zwierząt, tusz, mięsa, pasz, obornika oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogą spowodować szerzenie się choroby;
  5. umieszczenie przed wszystkimi obiektami, w których przetrzymywane są świnie, mat dezynfekcyjnych nawilżonych środkiem dezynfekcyjnym i utrzymywanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego;
  6.  pozostawianie po zakończeniu pracy ze świniami odzieży i obuwia ochronnego na terenie zakładu;
  7. prowadzenie ewidencji wszystkich osób odwiedzających zakład i aktualizowanie jej oraz udostępnianie jej właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii na jego wniosek;
  8. niezwłoczne usuwanie zwłok świń poprzez unieszkodliwianie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych świniowatych zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 1069/2009.

Na obszarze zagrożonym, o którym mowa w § 2 zakazuje się:

  1. przemieszczania świń z zakładów i do zakładów utrzymujących świnie bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  2. pozyskiwania i przemieszczania materiału biologicznego od świń, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  3. objazdowego sztucznego unasieniania świń i naturalnego krycia świń;
  4. transportu świń po drogach publicznych lub wewnętrznych, z wyłączeniem dróg wewnętrznych w gospodarstwach, z wyjątkiem drogowego lub kolejowego tranzytu świń bez rozładunku lub zatrzymywania na tym obszarze oraz z wyłączeniem wywozu świń, do wyznaczonej przez właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii rzeźni w zaplombowanych przez właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii środkach transportu, za zgodą właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii; zakazu tego nie stosuje się do świń pochodzących spoza obszaru zagrożonego, przewożonych do rzeźni znajdującej się na tym obszarze w celu bezpośredniego uboju;
  5. organizowania wystaw, targów, pokazów i innych zgromadzeń świń;
  6. wywożenia i rozrzucania ściółki oraz obornika pochodzącego od świń, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  7. przemieszczania materiału paszowego pochodzenia roślinnego i słomy otrzymanych z obszaru zagrożonego, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  8. przemieszczania produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskanych ze świń, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
  9. przemieszczania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii.

Nakazuje się oznakowanie obszaru zapowietrzonego, o którym mowa w § 1, poprzez ustawienie na zewnętrznej granicy tego obszaru tablic ostrzegawczych z czarnym napisem na żółtym tle o następującej treści: "UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ OBSZAR ZAPOWIETRZONY".

Nakazuje się oznakowanie obszaru zagrożonego, o którym mowa w § 2, poprzez ustawienie na zewnętrznej granicy tego obszaru tablic ostrzegawczych z czarnym napisem na żółtym tle o następującej treści: "UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ OBSZAR ZAGROŻONY".