Serwis internetowy Gminy Siekierczyn

Powiat lubański objęty strefą zakażenia ASF

Zgodnie z rozporządzeniem Nr 23 Wojewody Dolnośląskiego z dnia 4 grudnia 2024 r. w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń na terenie województwa dolnośląskiego, określa się strefę objętą zakażeniem afrykańskim pomorem świń u dzików, obejmującą m.in. powiat lubański i powiat zgorzelecki na całym ich obszarze.

W związku z powyższym, na wskazanym obszarze:

Zakazuje się

  1. przywożenia do gospodarstwa lub wywożenia z gospodarstwa świń, produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego bez zgody powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na wskazany obszar;
  2.  wyprowadzania świń z pomieszczeń, w których są przetrzymywane;
  3. wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstw utrzymujących świnie tusz dzików, mięsa i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych pochodzących od dzików oraz produktów, pasz, substancji, sprzętu, materiałów, narzędzi i innych przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem choroby;
  4. wynoszenia i wywożenia świń i materiału biologicznego świń poza ten obszar bez zgody powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na wskazany obszar;
  5. prowadzenia targów, wystaw, pokazów, konkursów z udziałem świń;
  6. wywożenia poza wskazany obszar dzików oraz produktów pochodzących od dzików.

Nakazuje się

  1. posiadaczom świń sporządzenie oraz uaktualnienie spisu wszystkich świń, z podziałem na kategorie produkcyjne;
  2. przetrzymywanie świń w miejscu wykluczającym ich kontakt z dzikami żyjącymi na wolności; Dziennik Urzędowy Województwa Dolnośląskiego – 2 – Poz. 6063
  3. skarmianie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących;
  4. używanie w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, środków biobójczych dopuszczonych do obrotu i wykazujących działanie przeciwwirusowe do dezynfekcji przy wejściach i wyjściach z gospodarstwa, a także przy wejściu i wyjściu do pomieszczeń, w których przetrzymywane są świnie;
  5. zgłaszanie przez osoby utrzymujące świnie właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii każdego upadku świń w gospodarstwach położonych na wskazanym obszarze;
  6. stosowanie przez osoby mające kontakt z dzikami środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się choroby, w tym odkażanie rąk i obuwia;
  7.  zniszczenie pod urzędowym nadzorem zwłok dzików oraz mięsa, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych pochodzących od dzików, u których wyniki badań próbek pobranych zgodnie z instrukcją diagnostyczną, wysłanych do badań laboratoryjnych w celu określenia genotypu wirusa choroby, dały wynik pozytywny, w sposób określony w przepisach rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.);
  8. dzierżawcom i zarządcom obwodów łowieckich oraz innym osobom zgłaszanie padłych dzików powiatowemu lekarzowi weterynarii;
  9. wykorzystanie, po uzyskaniu negatywnego wyniku badania laboratoryjnego w kierunku afrykańskiego pomoru świń, tusz oraz skór i narogów dzików odstrzelonych na terenie obszaru objętego ograniczeniami II oraz III, tj. wymienionego w części II i III załącznika I do rozporządzenia nr 2023/594, dostarczonych przez myśliwych do miejsc nadzorowanych przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, na potrzeby własne myśliwych lub ich zniszczenie w sposób określony w przepisach rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.);
  10. niezwłoczne dostarczenie przez myśliwych każdego odstrzelonego, niewypatroszonego dzika (w całości) do miejsca nadzorowanego przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, w którym mogą być przechowywane tusze dzików w skórach, wskazanego przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii, położonego na wskazanym obszarze;
  11. przechowywanie w miejscach nadzorowanych przez organ Inspekcji Weterynaryjnej, o których mowa w pkt 10, tusz dzików w sposób zapobiegający bezpośredniemu kontaktowi nieprzebadanych tusz dzików z produktami, surowcami i innymi przedmiotami, które mogą spowodować szerzenie się afrykańskiego pomoru świń.